18-02-2011

Michal Jill - Eileen Smith

Michal. Jill Eileen Smith.

Zij is verliefd
op haar vaders grootste
 vijand - wat zal het
haar kosten?

Het wankelende rijk van Israel  en de beschrijving van het weelderige paleisleven vormen een prachtig decor, waartegen de meisjesachtige verliefdheid van Michal, de bevoorrechte koningsdochter opbloeit tot een rijpe liefde. Haar hart gaat uit naar David, de begaafde herderjongen, die op zijn harp speelt om haar vader Saul te kalmeren tijdens zijn boosaardig buien.
Michal is het eerste deel van de serie 'De vrouwen van koning David.' De auteur Jill Eileen Smith schrijft zelf over dit verhaal: "Bijbelse fictie is niet bedoeld om onze liefde voor het echte verhaal in de Schrift te vervangen, maar om die te vergroten."

Michal groeit op in het paleis van haar vader. Ze leidt er een bevoorrecht leven. Ondanks dat voelt ze zich erg ongelukkig. De woede-uitbarstingen van haar vader bederven de sfeer en nemen angstaanjagende vormen aan. Michal tobt erover en vraagt zich af waarom de Heer haar vader door de demonen laat kwellen. Gelukkig is er de zanger en de klank van zijn naam klinkt haar als muziek in de oren. David kalmeert haar vader met de harmonische melodieën op zijn harp.
In het begin van dit boek lees je over Michals verliefdheid en haar jaloezie op Merab. In haar wanhoop zorgt ze er op een gemene manier voor dat haar knappe zus zich niet met David kan verloven.
Jill Eileen Smith gunt de lezer daarna een kijkje in het huwelijk van David en Michal. Michals droom wordt werkelijkheid; ze geniet van Davis liefde en koestert zich in zijn verwondering. Maar op de achtergrond neemt Sauls razernij steeds groteskere vormen aan. Als Saul David opnieuw probeert te doden neemt Michal een besluit. 'Ze pakt zijn handen tussen de hare: Je moet weg David. Als je vannacht niet vertrekt, zal vader morgenochtend mannen sturen om je te doden!' Michal helpt hem ontsnappen, waarna Saul het huwelijk van David en Michal ongeldig verklaart. Hij koppelt haar aan een andere man en er breekt een verdrietige tijd voor Michal aan ...
Jill Eileen Smith is erin geslaagd de spanning er goed in te houden. Er gaan jaren voorbij eer Michal opnieuw herenigt wordt met David. Kan ze haar verbittering en jaloezie overwinnen? De onuitgesproken vraag in deze roman is: vindt ze het ware geloof in de God van Israel terug? De ontknoping is bitterzoet.

De auteur heeft  met Michal een fascinerend boek neergezet over een koningsdochter uit de Bijbel, waar vaak op neergekeken wordt. Ik vind het een uitstekend debuut. Jills taal is modern. Hoewel de grote sprongen in de tijd soms verwarrend overkomen weet zij de lezer telkens op een genieuze manier het verhaal in te trekken. Natuurlijk is haar werk fictie maar onder het lezen dacht ik: Het zou best zo gegaan kunnen zijn. Als je fan bent van verhalen over Bijbelse figuren beveel ik je dit boek warm aan.

Uitgeverij Het Zoeklicht
ISBN: 978-90-64511-36-3
1e druk 2010
32 pagina's

1 opmerking: